Ekvádorská Amazonie – velké putování po stezkách, řekách a jezerech - 2024/25 - CK Poznání
19denní zájezd
vlastní stravavlastní chata ubytováníchata letecky dopravaletecky
Ekvádorská Amazonie – velké putování po stezkách, řekách a jezerech
Napadlo vás někdy, že se na celé dva týdny ponoříte do tisíců odstínů uklidňující zelené barvy největšího deštného pralesa světa a dostanete se tak do bezprostřední blízkosti nejen rozmanitých druhů tropických zvířat v jejich přirozeném prostředí, nýbrž i do kontaktu s fascinujícími kulturami jeho domorodých obyvatel? Pokud patříte mezi milovníky divoké přírody a sníte o tom, že alespoň jednou v životě na vlastní kůži poznáte okouzlující atmosféru Amazonie, pak se neváhejte vypravit s antropologem Jakubem Huterou na pohodově dobrodružnou cestu, která vás zavede až do útrob jednoho z nejbiodiverznějších míst naší planety – faunistické rezervace Cuyabeno. Tato část amazonského pralesa je místními indiány považována za posvátnou – podle domorodých mýtů se právě sem všechny velké druhy zvířat stahují z celého pralesa za účelem své reprodukce, aby se odtud opět rozptýlily do celé Amazonie. Podle vyprávění místních stařešinů se právě zde zrodil celý Amazonský prales a podle přesvědčení některých snad i veškerý život! Můžeme se těšit na cestu, která nás zavede daleko za hranici všednosti i klasických schémat poznávacích cest. Vydáme se vstříc autentickému dobrodružství v panenské divočině; ovšem dobrodružství zároveň prostoupenému dokonalou relaxací a pohodou, kterou nalezneme v útulném zázemí rustikálních ekohotelů i v termálních pramenech na začátku i v závěru cesty; vstříc dobrodružství ověnčenému srdečnou pohostinností místních domorodců a podepřenému profesionálními zkušenostmi a bohatými znalostmi odborných i domorodých průvodců.

Termíny a ceny

Termín 06.03. - 24.03.24 středa - neděle
Kód termínu 24EQC02503
Cena
136 990 Kč
cena za 19 dní
uzavřen

Program zájezdu

1. den: odlet z Prahy do ekvádorského QUITA – ubytujeme se v historickém centru hlavního města; dáme si večeři a přípitek na přivítanou a dopřejeme si odpočinek po cestě.
2. den: dopoledne si projdeme historické centrum QUITA, které je považováno za jedno z nejmalebnějších měst Jižní Ameriky a vyjedeme si na kopec PANECILLO, který je ve své třítisícové nadmořské výšce prakticky městskou rozhlednou. Odpoledne se přesuneme do příjemného rekreačního střediska BAÑOS na východních svazích And. Relaxace v termálních vodách a místních stylových hospůdkách.
3. den: výprava za krásami přírody východních svahů And přecházejících do Amazonské nížiny! Budeme v oblasti zrodu mnoha amazonských toků, které v místních převýšeních tvoří nepřeberné množství vodopádů a kaskád - my se dostaneme minimálně k deseti z nich! Čekají nás výhledy na majestátné činné vulkány TUNGURAHUA, SANGAY a další monumenty andských velehor. Po cestě se zastavíme u jedné z nejoblíbenějších atrakcí BAÑOS – slavné houpačky nad srázem hlubokým 700 m; ochutnáme typickou ekvádorskou kuchyni v jedné ze zdejších restauracích a večer zakončíme v jednom ze zdejších barů. Pro velmi dobrodružné povahy zde budeme moci fakultativně zajistit i rafting tour po řece PASTAZA, zip-line přes hluboký kaňon a podobné radosti.
4. - 6. den: z východních svahů And se přepravíme do městečka PUYO, které je přezdíváno "bránou do Amazonie" - odkud nahlédneme rozlehlost největšího pralesa světa z místní vyhlídky INDICHURIS. Navštívíme několik indiánských vesnic v okolí. Ocitneme se na tzv. "osvobozeném území" čtyřech indiánských národů, které v 80. letech 20. století získaly zpět značné části svého teritoria dříve zabraného plantážnickými firmami a které se tak staly emblematickým případem boje za domorodá práva v celém Ekvádoru. Mezi těmito indiány vynikají Šuárové - donedávna nejobávanější etnikum ekvádorské Amazonie, dříve označované za "lovce lebek" kvůli zvyku vyrábět z hlav poražených nepřátel magickou trofej zvanou "tsantsa". Tito domorodci se s námi rádi podělí o nejeden aspekt své kultury - projdeme se s nimi po orchidejových stezkách, seznámíme se s životní filosofií jejich válečnické kultury a dozvíme se i spoustu zajímavostí o současném boji ekvádorských domorodců o svá území, zachování zdejšího ekosystému i vlastní kulturní identity.
7. - 8. den: přesun k hornímu toku NAPO – největší řece ekvádorské části Amazonie. Na dvě noci spočineme v příjemné ekolodži patřící indiánskému etniku KIČUA a pohroužíme se do jedinečné krásy zdejší pralesní pahorkatiny. Vypravíme se k laguně PAIKAWE a pozdravíme místní obyvatele – opice, volavky a kajmany. Navštívíme mýty opředenou kaskádu a osvěžíme se v jejich čistých vodách; zastavíme se i na místní indiánské plantáži organického kakaa a ochutnáme pravou čokoládu z dílny místních domorodců. Ti akčnější budou mít možnost projet se po pralesních řekách NAPO a MISAHUALLI na duších (tubing), vypravit se brzy ráno s indiánským průvodcem na ptačí expedici, anebo se zúčastnit ranního kičujského rituálu "wayusa upina" – popíjení bylinného nápoje s pozoruhodnými detoxikačními a energetizujícími účinky. Jeden z večerů strávíme ve společenství kičuánských hostitelů u ohně, poslechneme si jejich hudbu a možná se naučíme i kroky některého z jejich tradičních tanců.
9. den: dopoledne se po silnici přesuneme až na samotný sever ekvádorské Amazonie do tzv. "vesnice tisíciletí" domorodého etnika KOFÁN. Seznámíme se s místní historií, s kofánskými rukodělnými výrobky a ochutnáme další ze specialit amazonské kuchyně. V horkém odpoledni určitě přijde vhod osvěžení v řece AGUARICO a navečer možná i v místním "baru". Setkáme se též s jedním z místních šamanů, který nás seznámí s principy kofánské "medicíny" a spirituálně nás připraví na dobrodružnou výpravu následujících dní.
10. - 12. den: po brzké snídani výprava po řece Aguarico do vnitřních částí Rezervace CUYABENDO až na ekvádorsko-peruánskou hranici k posvátnému jezeru LAGARTOCOCHA. Zažijeme exkluzivní setkání s nesčetnými formami života – nad našimi hlavami nejedenkrát proletí obří papoušci ara či barevní tukani; ve vodě se nám představí růžoví delfíni (delfínovec amazonský), amazonské obří vydry, snad i kapustňáci. V korunách stromů budeme moci pozorovat deset místních druhů opic od hostilních vřešťanů až po roztomilé kotuly. Na březích zdejších vod budeme moci spatřit stáda prasat pekari, tapíra, kapibary, paky nížinné a při troše většího štěstí i některou z místních kočkovitých šelem – pumu či samotného "pána pralesa" jaguára! Zarybaříme si - podaří se nám chytit slavnou piraňu nebo dokonce třímetrovou arapaimu? Jedenáctý den našeho programu se zcela vzdálíme veškeré lidské infrastruktuře a na jednu noc se utáboříme uprostřed panenské džungle!
13. - 16. den: po dobrodružné výpravě se motorovou kánoí dostaneme do oblasti osmi sladkovodních lagun propojených navzájem tajemným labyrintem vodních kanálů! Zde spočineme v komfortním ekohotelu na břehu tzv. Velké laguny a na čtyři dny se tak ubytujeme uprostřed ekosystému, který je domovem více než 150 druhů savců, na 500 druhů ptáků a ryb, více než 150 druhů plazů a obojživelníků! Po této přírodní svatyni podnikneme celou řadu výletů a kratších expedic ať již na kánoi, na kajaku či pěšky po pralesních stezkách. Seznámíme se s kulturou místního indiánského kmene SIONA a dostaneme se i do blízkosti nejrespektovanějšího tvora jejich kosmovize – mohutné anakondy. Zavítáme i k největšímu stromu pralesa – gigantické CEIBĚ, na které často hnízdí orli harpyje! Nebude chybět ani prostor pro lenošení v hamace, koupání v pralesních vodách nebo vychutnávání drinku pod listovou střechou baru naší ekolodže. Prožijeme romantické západy i východy slunce, stejně jako symfonii nočních koncertů absolutní "exploze života", která se navždy zapíše do našich srdcí i vzpomínek.
17. den: po brzké snídani se motorovou kánoí přesuneme až na samotný okraj Rezervace CUYABENO, odkud pohodlným vanem vystoupáme zpět do andské kordillery. Naše putování Amazonií důstojně oslavíme zastávkou v termálních lázních PAPALLACTA a relaxací v luxusnějším hotelu uprostřed impozantních velehor.
18. den: dopoledne relaxace v idylických prostorách našeho hotelu (v závislosti na času odletu); odlet z hlavního města Quito do Prahy.
19. den: návrat to ČR.

Informace k ceně

Cena zahrnuje

  • zpáteční letenka Praha-Quito vč. let. tax a poplatků cca 32 000 Kč, 17x ubytování: 4x v hotelu ve dvoulůžkových pokojích s vl. soc. zařízením, 8x v ecolodge ve dvoulůžkových pokojích s vl. soc. zařízením, 1x v kempu, 1x v ecolodge ve sdílených pokojích, 3x v rustikálních sdílených chatkách. Veškerá místní doprava a transfery dle programu, vedoucí zájezdu a místní průvodci

Cena nezahrnuje

  • strava, vstupné a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
  • 1lůžkový pokoj na vyžádání, pojištění léčebných výloh v zahraničí včetně storna zájezdu do 85 000 Kč za 2 650 Kč