Národní parky a pacificko-karibské pobřeží Kostariky - 2024/25 - CK Poznání
16denní zájezd
  Náročnost 2
snídaně stravasnídaně hotel ubytováníhotel letecky dopravaletecky
Národní parky a pacificko-karibské pobřeží Kostariky
Když španělský reconquista, dobyvatel a cestovatel Gil González de Avila zakotvil roku 1522 na zdejším západním pobřeží, zajímal se, stejně jako jeho předchůdce Kryštof Kolumbus na pobřeží východním, pouze o místní zlato a perly. To také ve velkém množství od zdejších obyvatel získal a tuto hojností oplývající krajinu následně nazval "bohatým pobřežím" - Costa Rica. Pravý poklad však po staletí zůstává na původním území - ukrytý v místní přírodě - a čeká na své objevitele. V zemi rozlohou srovnatelné s Českou republikou se lze setkat s více živočišnými i rostlinnými druhy, než kdekoli jinde na světě. Ano. Právě na Kostarice se nachází přes 10.000 druhů rostlin, 870 druhů ptactva, 205 druhů savců, 215 druhů plazů, 160 druhů obojživelníků a okolo 360.000 druhů hmyzu, což představuje domovinu 5 % všech suchozemských živočichů naší planety. Využijte proto příležitost nahlédnout s námi do pokladnice zdejší jedinečné, úchvatné přírody v celé její rozmanitosti. Na naší cestě prozkoumáme pestrou krajinu v oblasti 15 národních parků a 14 přírodních rezervací centrální, tichomořské i karibské části země, budeme relaxovat na písečných plážích Pacifiku a Karibiku, ochutnávat místní kávu, obdivovat majestátné vulkány i rozlehlé jezerní krajiny a mnoho dalšího - zkrátka objevovat a poznávat Kostariku!
Kamila
Rádi by jste s námi cestovali, ale ještě vám chybí pár informací pro konečné rozhodnutí? Klikněte na tlačítko "Mám otázku" a my se vám ozveme.

Termíny a ceny

Termín 01.10. - 16.10.24 úterý - středa
poslední 1 místo, na ověření letenek, let z Vídně, garance odjezdu, průvodce: Marek Bejr
Kód termínu 24IKA02666
Cena
78 990 Kč
cena za 16 dní

Program zájezdu

1. den: odlet z ČR do hlavního města Kostariky - SAN JOSE, noční příjezd na ubytovaní, nocleh.
2. den: brzy ráno vyrazíme vstříc přírodě: naší první zastávkou bude aktivní sopka POÁS (2.708m) ve stejnojmenném národním parku. Krom vyhlídek do samotného kráteru sopky sestoupíme do bočního kráteru s jezerem BOTOS (okružní trasa 3,5km). Zastávka na relax/snídani v krajině jahodníkových plantáží v oblasti LAGUNA FRAIJANES – sopečné jezírko s ledovou vodou vzniklo v roce 1889 díky erupci sopky Poás. Při troše štěstí se nám naskytne výhled na protější vulkán BARVA (2.906m). Pokračujeme dále mezi hranicemi NP VOLCÁN POÁS a NP BRAULIO CARRILLO do oblasti kávových plantáží San Miguel. Ochutnáme místní kávu a pokračujeme podél hranice NP JUAN CARLO BLANCO dále do NP ARENAL se stejnojmennou sopkou, která jako dokonalý kužel ční do výšky 1.657m n.m.. Krajinou farmářů a kostarických kovbojů doputujeme k největšímu jezeru Kostariky – LAGUNA ARENAL která je domovem nejenom ryb, ale i dalších živočichů, neboť místní lesy nabízejí přes 120 druhů savců a 300 druhů ptactva včetně posvátného a chráněného kvesala chocholatého. Nocleh v oblasti jezera.
3. den: Pokračujeme jezerní krajinou s koupací zastávkou do oblasti přírodní rezervace MONTEVERDE, kde se ubytujeme a navštívíme místní turistickou vesničku SANTA ELENA, zde krom doplnění zásob můžete fakultativně navštívit četné turisticko-přírodní atrakce (motýlí a žabí zahrady, herpetarium, ekologické stanice místních zvířat, adrenalinové parky apod.)
4. den: dopolední turistika v deštném pralese MONTEVERDE – řada nenáročných okružních tras 5 – 12km. Okolo poledne odjezd z hor k řece TARCOLES s cílem pozorování krokodýlů. Nocleh v oblasti.
5. den: NP CARARA - domoviště krokodýlů, lenochodů tříprstých, šípových a stromových žab, sklípkanů, hadů i jiných roztomilých živočichů, jako jsou např. papoušci Ara. Pacifickou silnicí pokračujeme více na jih – četné foto zastávky, neb je stále co vidět a objevovat – vlny Pacifiku bičující o pobřežní útesy, mnohasetmetrové pláže, skřeky papoušků, možná proto se režisér Ridley Scott rozhodl, že film 1492: DOBITÍ RÁJE, natočí právě zde. Dojezd do přímořského městečka QUEPOS, které je vstupní branou do NP MANUEL ANTONIO.
6. den: celodenní relax a odpočinek na pláži, nebo možnost návštěvy NP MANUEL ANTONIO, jehož stezky v džungli Vás dovedou na romantické pláže s bělostným pískem a průzračnou mořskou vodou. Při troše štěstí narazíte na vřešťana či opičku malpu, která byla oblíbena jako mezi piráty jako mazlíček a společník. Děti ji budou znát v podobě pana Nilssona z Pipi Dlouhé punčochy. Nosál, mýval, lenochod, paka, mravenečník, ocelot – ti všichni jsou obyvateli tohoto malého parku, včetně různých druhů plazů a pavouků. O 350 druzích ptactva se rozepisovat ani nebudeme – uvidíte a uslyšíte na místě.
7. den: stále více na jih, okolo surfařských pláží, které patří do kostarické TOP 10, dojedeme do NP MARINO BALLENA. Jak již název sám napovídá, jedná se hlavně o mořský národní park. My však prozkoumáme jeho pobřežní část, neboť z jeho pláží na kterých se můžete i vykoupat je možno spatřit velryby. V pozdním odpoledni dojedeme k řece SIERPE, odkud vyplujeme na naši expedici k hranicím NP CORCOVADO skrze největší mangrovníkový les Centrální Ameriky. (3 noci na stejném místě)
8. - 9. den: poloostrov OSA, do zátoky, jíž v roce 1579 objevil a pojmenoval Sir Francis Drake – BAHIA DRAKE. Relax a odpočinek u moře, možnost nenáročných procházek podél pobřeží, džunglí od pláže k pláži, nebo do nedaleké rezervace GOLFO DULCE. Pro zájemce fakultativní lodní výlet na nedaleký ostrov, který je přírodní rezervací - ISLA DEL CAÑO za účelem šnorchlování, nebo výlet za mořskými savci, jako jsou delfíni, velryby a kosatky.
10. den: návrat zpět "do civilizace" a odjezd pod majestátnou zelenou horskou hradbu národního parku LA AMISTAD, jehož větší část leží v sousední Panamě. Zemědělskou oblastí v podhůří třítisícovek, najedeme na jižní větev legendární dálnice PAN AMERICAN HIGHWAY, která v počátku svého plánu spojovala mexické město Monterrey s argentickým hlavním městem BUENOS AIRES. Nyní při troše štěstí a vhodném vozidle, se po této silnici můžete vydat na takřka 23.000 km dlouhou cestu z Ohňové země až na sever Aljašky. Na nás čeká jedna z nejúchvatnějších částí této dálkové trasy a to horská silniční etapa spojující pobřeží Pacifiku s koloniálními městy CARTAGO a SAN JOSÉ ve vnitrozemí. Budeme míjet nejvyšší horu pohoří CORDILLERA DE TALAMANCA a Kostariky – CERRO CHIRRIPÓ (3.820m) v NP CHIRRIPÓ, vyjedeme až do nadmořské výšky 3.350m n.m. na trojmezí národních parků CHIRRIPÓ, TAPANTÍ-MACIZO CERRO DE LA MUERTE a LOS QUETZALES. Nocleh v podhorské oblasti.
11. den: po snídani krátké zastavení ve městečku OROSÍ, kde se nachází bývalý františkánský klášter a jeden z nejstarších kostelíků v zemi, přesun na KARIBSKOU část KOSTARIKY. do oblasti NP CAHUITA, bělostné pláže, fotogenické palmy a azurové moře spolu s místními lenochody a vřešťany, dotváří idylickou pohodu KARIBIKU.
12. den: snídaně, výlet k hranicím s PANAMOU: Přes banánovníkové plantáže dojedeme do pohraniční městečka SIXAOLA s fotogenickým železničním mostem s "výhledem do Panamy". Odpoledne Přímořská přírodní rezervace SILVESTRE GANDOCA – MANZANILLO. Návrat na ubytování.
13. den: odpočinek a relax u Karibiku, možnost návštěvy NP CAHUITA.
14. den: návrat zpět do centrální části Kostariky, prohlídka města SAN JOSE: centrální tržnice, budova centrální pošty s muzeem filatelie a telegrafie, četné městské parky, národní divadlo a muzeum, budova bývalého vlakového nádraží spojující hlavní město s Atlantikem, resp. KARIBIKEM. Za pozornost jistě stojí i slavné muzeum zlata dokumentující období předkolumbovské i reconquisty.
15. den: dokončení prohlídky města, alt. výjezd na nejvyšší sopku Kostariky – VOLCÁN IRAZÚ 3432m n.m. ve stejnojmenném NP, poslední nákupy a odjezd na letiště.
16. den: přílet do ČR v podvečerních hodinách.

Informace k ceně

Cena zahrnuje

  • letenka vč. let. tax a poplatků v max. výši 25 000 Kč, transfery a místní doprava na Kostarice, 14x nocleh v rodinných penzionech a bungalovech se snídaní, vedoucí zájezdu, informační materiály

Cena nezahrnuje

  • ostatní strava, fakultativní programy, bakšišné, vstupné a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
  • 1lůžkový pokoj 10 000 Kč, pojištění léčebných výloh v zahraničí vč. storna zájezdu do 35 000 Kč za 1 600 Kč nebo do 85 000 Kč za 2 350 Kč

Podobné zájezdy