Norsko, Island - Klenoty Norska a Islandu - 2024/25 - CK Poznání
vodopád SKOGARFOSS - Island

Norsko, Island - Klenoty Norska a Islandu

9denní zájezd
  Náročnost 1
polopenze stravapolopenze různé ubytovánírůzné letecky dopravaletecky
DOVOLENÁ V NORSKU A NA ISLANDU S MNOHA NEJ: nejkrásnější období roku, fjordy jako nejatraktivnější oblast Norska, nejznámější islandské gejzíry a vodopády a nejlepší poměr ceny zájezdu a navštívených lokalit v Norsku a na Islandu, Součástí ceny je také 7x večeře a vyhlídková plavba po fjordu (UNESCO). Zajímavý program od CK, která se více než čtvrt století specializuje na Skandinávii. V Norsku spatříte mj. dvě největší a tolik rozdílná norská města – Oslo a Bergen, jeden z nejkrásnějších vodopádů Tvindefossen, jeden z nejhezčích ledovcových splazů na světě Nigardsbreen a dramatickou krajinu v pohoří a NP Jotunheimen. Na Islandu se dotknete několika mohutných vodopádů, uvidíte masív světoznámé sopky Eyjafjallajökull, navštívíte proslulou černou sopečnou pláž i čerstvé lávové pole nedaleko letiště. Nakonec se můžete vykoupat v termálních lázních Modrá laguna. Ubytování v Norsku je v hotelech, na Islandu se ubytujeme v chatách ve dvoulůžkových pokojích s WC, sprchou, povlečením.

Poznámka: Změna programu v případě změn letových časů, nepříznivého počasí nebo nesjízdnosti některých cest pro autobus vyhrazena.

Termíny a ceny

Termín 06.07. - 14.07.24 sobota - neděle
Kód termínu 24KNI17206
Cena
62 000 Kč
cena za 9 dní
Termín 27.07. - 04.08.24 sobota - neděle
UZAVŘENO
Kód termínu 24KNI17207
Cena
62 000 Kč
cena za 9 dní

Program zájezdu

1. den: Ráno odlet s přestupem do druhého největšího města Norska Bergenu. Přelet nad jihozápadem Norska (fjordy, ledovce) a přílet do Bergenu jsou za pěkného počasí prvním pěkným zážitkem. Po příletu a dopravě do centra se projdeme po nábřeží Bryggen s hansovními domy (UNESCO) a starou čtvrtí dřevěných domů Gamle Bergen. Nakonec navštívíme vyhlídku Fløyen, kam lze, podobně jako na pražský Petřín, vystoupat pěšky nebo se svézt pozemní lanovou dráhou. Ubytování v centru města. Večeře je v ceně.
2. den: Po snídani opustíme Bergen a vydáme se na severovýchod. Zastavíme se u krásného vodopádu Tvindefossen. V Gudvangenu na břehu fjordu se nachází replika vikingské vesnice, kterou budeme mít možnost navštívit. Vyhlídkovou lodí vyplujeme do úzkého Næroyfjordu (UNESCO). Plavba (je v ceně) pak pokračuje po nejdelším norskému fjordu Sognefjorden do přístavu Kaupanger. Zde si prohlédneme sloupový kostel z poloviny 12. století a přesuneme se na ubytování. Večeře je v ceně.
3. den: Dnešek bude hlavně ve znamení největšího ledovce evropské pevniny Jostedalsbreen. Kolem Lustrafjordu a proti proudu ledovcové řeky dojedeme na dosah nádherného ledovcového splazu Nigardsbreen. Nejprve se přeplavíme lodičkou po ledovcovém jezeře a následně dojdeme až na dosah mohutného čela ledovce. Po návratu opustíme oblast fjordů a nejvýše položenou horskou silnicí vystoupáme za výhledy na nejvyšší skandinávské pohoří Jotunheimen. Přes obec Lom dojedeme do olympijského města Lillehammer na ubytování. Večeře je v ceně.
4. den: Dopoledne se přesuneme do hlavního města Oslo. Velkým pojmem pro všechny návštěvníky je poloostrov muzeí Bygdøy. Zde našla svůj trvalý domov polární loď Fram, na které se plavili polární dobyvatelé Nansen, Amundsen a Sverdrup k severnímu a jižnímu pólu. Můžeme si též prohlédnout vor Kon Tiki a papyrovou loď Ra II výzkumníka Thora Heyerdahla a do centra se vrátit individuálně lodičkou, ze které je pěkný pohled na světoznámou budovu radnice. Budeme také obdivovat moderní architekturu čtvrti Barcode a bělostnou budovu Opery na břehu Oslofjordu. Závěrem našeho pobytu v Oslo se podíváme na vrcholek sportovního areálu Holmenkollen s moderním skokanským můstkem s ozdobou polární záře a vyhlídkou na Oslo. Ubytování.
5. den: Brzy ráno odjezd na letiště a odlet na Island (podle letového řádu r. 2023 možno i s přestupem), před polednem přílet do Keflavíku. Naším autobusem odjedeme do hlavního města Islandu – Reykjavík. Prohlédneme si největší pamětihodnosti města: radnici, parlament a moderní kostel Hallgrímskirkja. Přejezd do oblasti města Selfoss na ubytování (3 noci) v dobře vybavených dvoulůžkových chatách s vlastním příslušenstvím (WC, sprcha). Večeře je v ceně.
6. den: Cestou po jižním pobřeží možná spatříme sopku Hekla a pod světoznámou sopkou Eyjafjallajökull se projdeme u vodopádu Seljalandsfoss, kde se dá vstoupit za jeho vodní stěnu. V soutěsce uvidíme vodopád Gljúfrafoss a do třetice uskutečníme krátkou vycházku podél kaskády vodopádů na řece Skóga poblíž monumentálního šedesátimetrového vodopádu Skógafoss. Na nejjižnějším mysu Islandu Dyrhólaey budeme moci obdivovat skalní bránu a u městečka Vík navštívíme černou sopečnou pláž. Také se zastavíme u splazu ledovce Sólheimajökull. Večeře je v ceně.
7. den: Dnes nás čeká tzv. zlatý trojúhelník. Navštívíme sídlo biskupství v osadě Skálholt a pak již pojedeme do oblasti Geysiru s aktivním gejzírem Strokkur, který každých 5 až 10 minut vyvrhuje vřelou vodu až do výše 20 metrů. Uvidíme i impozantní vodopád Gullfoss na řece Hvítá, kde voda padá ve dvou stupních do hloubky 32 metrů. Odpoledne se zastavíme v národním parku Þingvellir (UNESCO). V této oblasti se rozestupuje evropská a americká litosférická deska, zde byl v 10. století založen nejstarší parlament světa – Alþing. Večeře je v ceně.
8. den: Dopoledne absolvujeme nenáročnou turistiku na sopečném poloostrově Reykjanes, uvidíme geotermální pole Krísuvík, útesy u majáku Reykjanesvíti, horké prameny Gunnuhver a projdeme se též k čerstvému lávovému poli z roku 2021. Nocleh na poloostrově v hotelu. Dnešní večeře je v ceně.
9. den: Dopoledne se můžeme vykoupat v unikátních termálních lázních Modrá Laguna (viz příplatek, nutno objednat při přihlášení), pro ostatní určí průvodce náhradní program dle zájmu a počtu lidí. Odlet z Islandu odpoledne, přílet do Prahy večer - podle nabídky letecké společnosti v den uvedení zájezdu do prodeje se jedná o přímý let, může se však změnit.

Informace k ceně

Cena zahrnuje

  • letenky z Prahy do Norska, na Island a zpět vč. let. tax (některé úseky s přestupem), dopravu autobusem dle programu
  • vyhlídkovou plavbu po fjordu (UNESCO), ubytování v Norsku 4x v turistických hotelech ve dvoulůžkových pokojích s WC a sprchou, na Islandu ubytování 3x v chatách KOMFORT a 1x v hotelu KOMFORT ve dvoulůžkových pokojích s WC a sprchou, 8x snídaně, 7x večeře, průvodce, pojištění léčeb. výloh v zahraničí vč. storna zájezdu do 35 000 Kč

Cena nezahrnuje

  • vstupné – v Norsku cca 350 NOK, na Islandu cca 5 000 ISK (tj. cca 35 EUR), další výše neuvedené služby
  • vstup do Modré laguny - včetně ručníku a 1 nápoje - nutné objednat předem: 1 900 Kč, vstup do Modré laguny pro děti do 13 let včetně ručníku zdarma - nutné objednat předem: 0 Kč, 1lůžkový pokoj, VHODNÉ PRO SÓLOCESTOVATELE: 9 600 Kč

Podobné zájezdy