Chorvatsko - Na kole po chorvatských kotárech - 2024/25 - CK Poznání
Kotary_skupinovka_v_lese_W_DSC_0997.JPG

Chorvatsko - Na kole po chorvatských kotárech

  Náročnost 2
polopenze stravapolopenze hotel ubytováníhotel autokarem dopravaautokarem
Chorvatsko - Na kole po chorvatských kotárech
Pojeďte s námi navštívit málo známou část Chorvatska, kterou většina Čechů pouze "profrčí" autem po dálnici směrem k moři. GORSKI KOTAR, tak se nazývá hornatá oblast v severní části Chorvatska při slovinské hranici, jen zdánlivě opuštěná a ležící mimo veškerý zájem turistů. Přitom mezi místními se jedná o velmi populární pohoří, které sami Chorvaté nazývají zelenými plícemi Chorvatska. A to pro jeho vysoké procento zalesnění. Ale nejsou to jen hluboké a tiché lesy, které přitahují pozornost k této oblasti. Také malebné hory, nádherné krasové jeskyně, majestátní skály, průzračná jezera a řeky dotvářejí přírodní rozmanitost Gorskeho Kotaru. V samém srdci leží lesnatý horský masiv Risnjak pojmenovaný po nejznámějších obyvatelích zdejších hor – rysech. Během zájezdu vystoupáme na jeho nejvyšší vrchol, na kolách projedeme hlubokým údolím řeky Kupy, která odděluje Chorvatsko od Slovinska a ač pramení 30 km od Jaderského moře patří mezi nejdelší chorvatské řeky, protože její vody tečou do Černého moře. Sestoupíme i do nitra hlubokých krasových jeskyň a budeme se proplétat úzkými skalnatými soutěskami. Zájezd zakončíme stylovým sjezdem na již opuštěné pobřeží Jadranu.

Poznámka: Počet elektrokol na zájezdu je omezen. Elektrokolo musí být zaznamenáno do smlouvy o zájezdu formou příplatkové služby. Při nenahlášení do CK bude jeho přeprava zamítnuta.
Nabíjení elektrokol může být hotelem zpoplatněno.

Termíny a ceny

Zájezd nemá k dispozici žádné termíny.

Program zájezdu

1. den: odpolední odjezd z ČR, noční přejezd přes Rakousko a Slovinsko do Chorvatska.
2. den: ráno příjezd do horské oblasti GORSKI KOTAR, dopolední relax, odpolední turistika na vyhlídku PETEHOVAC, alternativně výjezd na kole, ubytování v hotelu, večeře.
3. den: dnes se vydáme na kole ke zvláštnosti severního Chorvatska, k pramenu řeky KUPY. Projedeme po lesních cestách Gorského Kotaru s několika vyhlídkami až do údolí Kupy. Sejdeme k hlubokému smaragdovému jezeru samotného pramene schovaného mezi vysokými skalami, ti odvážnější se můžou v ledové vodě osvěžit. Na kolách budeme pokračovat podél Kupy, která zde odděluje Chorvatsko od Slovinska až do hraničního městečka BROD NA KUPI se zámkem Zrinski ze 17.století dnes přeměněného na muzeum. Celkem 50 km. Odtud autobusem do hotelu.
4. den: na kolách do srdce Gorského Kotaru, k jedné z největších, a co do výzdoby nejkrásnějších jeskyní v Chorvatsku – LOKVARKA. Sestoupíme o čtyři úrovně níž a projdeme celkem 1 000 m dlouhých chodeb této více jak 20 000 let staré jeskyně. Na kolách objedeme LOKVARSKO jezero a nevynecháme návštěvu indiánské vesničky ROSWELL, která sloužila filmařům jako kulisy natáčení nových dílů o legendárním indiánském náčelníkovi Vinnetouovi (40 km).
5. den: dnes vyměníme kola za pohorky. Autobusem se přiblížíme do Národního parku Risnjak do lyžařského centra PLATAK. Odtud pěšky vystoupáme na SNJEŽNIK (1 505 m n.m.) s nádherným výhledem na Kvarnerské ostrovy vystupující z Jadranu. Pokračujeme po hřebeni na nejvyšší vrchol národního parku - VELIKI RISNJAK (1 528 m n.m.). Následuje sestup do vesničky CRNI LUG. Celodenní túru (15 km) zakončíme v restauraci, odkud nás odveze autobus zpět na hotel. Poměrně náročný přechod lze zkrátit pouze výstupem na Snježnik a návratem zpět do centra Platak (6 km).
6. den: na kolách od hotelu mírným stoupáním až téměř do 1 000 m n.m. do větší vesnice SKRAD s mnoha kavárnami, následuje asfaltový sjezd do Čertovy soutěsky (VRAŽJI PROLAZ). Kola ponecháme u restaurace a soutěsku si projdeme pěšky až k volně přístupné jeskyni MUŽEVA HIŽA. Pěší výlet lze prodloužit ke skalnímu vodopádu ZELENI VIR. Poté znovu na kolách podél vody dojedeme znovu do BRODU NA KUPI (40 km), odtud autobusem do hotelu.
7. den: na kolách podél řeky Dobra do VRBOVSKA s návštěvou kaňonu KAMAČNIK (45 km). Alternativně lze absolvovat pěší výstup do nitra působivě čistě bílých vápencových SAMARSKÝCH STĚN, pro milovníky sjezdů na divoké vodě lze domluvit rafting na řece Kupě.
8. den: ráno po snídani si zabalíme a vyrazíme na kolách do živoucího městečka FUŽINE na břehu jezera BAJER. Po občerstvení následuje sjezd s 1 000 m převýšením k moři do CRIKVENICE (40 km). Odpolední relax na poloprázdné pláži u Jaderského moře, večeře v jedné z restaurací na pobřežní promenádě, večerní odjezd domů.
9. den: dopolední příjezd do ČR.

Informace k ceně

Cena zahrnuje

  • doprava klimatizovaným autobusem (2 000 km) včetně cyklovleku, 6x ubytování v hotelu s polopenzí, vedoucí zájezdu, informační materiál

Cena nezahrnuje

  • vstupné do památek a přírodních zajímavostí, fakultativní akce (rafting) a náklady s nimi spojené, případná místní doprava a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
  • 1lůžkový pokoj 5 300 Kč, pojištění léčebných výloh vč. storna zájezdu do 35 000 Kč za 630 Kč, přeprava elektrokola 800 Kč

Podobné zájezdy