Krásy jižní Srí Lanky s nakouknutím do území hor ** - penzion - 2024/25 - CK Poznání
12denní zájezd
  Náročnost 1
snídaně stravasnídaně různé ubytovánírůzné letecky dopravaletecky
Krásy jižní Srí Lanky s nakouknutím do území hor ** - penzion
Jih Srí Lanky nabízí turistům to nejtradičnější, co v sobě pojí. Od západu až na východ je pobřeží zahaleno sluncem a palmami. Zdejší území si stále ještě zachovává svůj venkovský ráz doprovázený tradičním stylem lovení ryb, při kterém rybáři balancují na kůlech nad hladinou. I z kulturního hlediska je jih konzervativní a zůstává jádrem sinhálských tradic s typickými chrámy a velkými sochami Buddhy, kterými je pobřeží poseto. Při prohlídkách městeček a vesnic nám bude zvukovou kulisu vytvářet ťukání dřevěných kamenů – jedná se o tradiční stolní hru "carrom", kterou se místní baví zejména na jihu Srí Lanky. Naši jižní pouť zpestříme výjezdem do zelených výšin hor, které se zvedají ve vnitrozemí a jsou naprostým kontrastem k rozpáleným plážím. Zelené vršky, pokryté čajovými políčky, se zde zvedají a zase klesají, tvoří rozeklané štíty chvílemi zakryté do bělavého závoje mlhy a oblaků. Můžete se těšit na úchvatnou krásu mořských i horských scenérií, korálové útesy s pestrobarevnými rybkami, modravou vodou a čarovnými západy slunce. Máte jedinečnou možnost se na zájezdu přiučit i kuchařskému umění v rámci účasti na kurzu vaření srílanské kuchyně!

Poznámka: na zájezd označený ** nelze uplatnit slevy

Termíny a ceny

Termín 08.01. - 19.01.24 pondělí - pátek
na ověření letenek, poslední 1 místo, garance odjezdu, průvodce: Pavel Kladivo
Kód termínu 24SNP01506
Cena
45 990 Kč
cena za 12 dní
uzavřen
Termín 30.03. - 10.04.24 sobota - středa
doobsazení pro ženu+další pokoje,ověření letu, garance odjezdu, průvodce: Bohuslava Bubeníčková
Kód termínu 24SNP01550
Cena
50 990 Kč
cena za 12 dní
Termín 07.08. - 18.08.24 středa - neděle
Kód termínu 24SNP01560
Cena
46 990 Kč
cena za 12 dní

Program zájezdu

1. den: odlet z ČR na SRÍ LANKU.
2. den: přílet do COLOMBA. Přejezd do jižního přímořského letoviska UNAWATUNA, které se rozkládá v romantické zátoce chráněné korálovým útesem. Po zbytek dne relaxace po dlouhém letu na místních plážích, kde je možné za úplňku zahlédnout želvy, které zde hnízdí. Ostatní mohou navštívit místní trh s velkým výběrem kvalitních rukodělných výrobků.
3. den: po snídani přesun do oblasti BALAPITIYA, odkud podnikneme zajímavou plavbu mezi mangrovníky po řece Madu Ganga, kde uvidíme vodní varany a nespočetné množství vodního ptactva. Po cestě zastavíme u některého z 66 ostrůvků s plantážemi hřebíčku či skořice. Následuje návštěva želví farmy v KOSGODĚ, která je největší a nejdéle existující na západním pobřeží, a manufaktury na výrobu palmového vína. Na zpáteční cestě se zastavíme v městečku AMBALANGODA, centru výroby dřevěných démonických masek, a pokud budeme mít štěstí, můžeme vidět tradiční tanec s maskami v místní taneční škole. Podvečer je ideální k návštěvě velmi působivého fotomuzea tsunami TELWATTA se sochou stojícího Buddhy, nebo k prohlídce dolů na měsíční kameny ve vesnici MEETIYAGODA. Jedná se o polodrahokamy, které se těží pouze na Srí Lance.
4. den: ve velmi brzkých ranních hodinách odjezd do NP YALA nebo UDAWALAWE (dle aktuálně větší pravděpodobnosti spatření slonů). Průjezd do NP s východem slunce, abychom mohli pozorovat zvířata v době, kdy jsou nejaktivnější. Žijí zde sloni, krokodýli, leopardi, vodní buvoli, antilopy a mnoho ptáků. Poté návštěva městečka DONDRA s nejstarší kamennou stavbou na Srí Lance - Galge. Jedná se o malou stavbičku ze 7. stol., která je součástí městského chrámu. Jen kousíček od města stojí 50 m vysoký maják z r. 1889, který označuje nejjižnější bod Srí Lanky. Návrat na ubytování.
5. den: snídaně, relaxace na pláži, možnost různých vodních sportů nebo ájurvédské bylinné masáže. V podvečer můžete lehce vystoupat na "dágobu" (stúpu) na skále nad zátokou a pozorovat západ slunce nad celou UNAWATUNOU a městem GALLE na severu.
6. den: brzy ráno odjezd kolem plantáží s nížinnými čajovníky do deštného pralesu SINHARAJA (UNESCO), který nabízí podívanou na 830 endemických druhů rostlin a zvířat (snídaně v restauraci před vstupem do pralesa). K vzácným obyvatelům rezervace patří kočka cejlonská nebo levhart. Navíc nejméně 60 % zdejších stromů jsou endemity. Prales leží ve vlhkém pásmu s údolími a kopci dosahujícími výšek až 1170 m. Pro zájemce možnost koupání v pralesní řece u vodopádu. Návrat do místa ubytování večer.
7. den: po snídani odjezd do továrny na zpracování čaje v oblasti KOGGALA a na návštěvu zahrady koření SPICE GARDEN, kde budeme mít možnost vidět muškát, kari, skořici, pepř, zázvor, hřebíček atd. Po návratu do Unawatuny možnost návštěvy některé z místních restaurací, kde můžete ochutnat "lamprais", což je rýže zapečená v banánovém listu s různými ingrediencemi, a napít se Toddy - šťáva z kokosové palmy.
8. den: po snídaní odjezd na návštěvu starobylého přístavního města GALLE, které je před modernizací chráněno mohutnými hradbami s baštami. Navštívíme holandskou čtvrť Fort (UNESCO) s úzkými uličkami proplétajícími se kolem starých kostelíků. Za vidění jistě stojí Dutch Reformed Church, jedna z nejkrásnějších koloniálních staveb v Galle, nebo Velké skladiště, kde nyní sídlí námořní muzeum. Při procházce po hradbách narazíte na zaklínače hadů a tradiční kramáře. Při cestě zpět následuje výlet k největší přírodní zvláštnosti v UNAWATUNĚ, ke skalisku RUMASSALA, které se tyčí nad zátokou. Podle místní legendy se jedná o kus Himálají, které sem přinesl opičí bůh Hanuman. RUMASSALA je proslulá výskytem léčivých bylin a rozverných makaků, které sestupují ze skály dolů a podnikají nájezdy na papáje v zahradách vesničanů. Z hory RUMASSALA je okouzlující pohled na vrchol ADAM´S PEAKU ve vnitrozemí. Návrat do místa ubytování, později odpoledne relaxace na pláži.
9. den: snídaně, volný den na pláži, možnost lodního výletu s pozorováním delfínů a velryb v oblasti MIRISSA (termíny v zimě, na jaře a na podzim) nebo výletu místním autobusem do koloniálního města z 18. st. MATARA s atypickou vstupní bránou, muzeem starověkým maleb a s dvěma holandskými pevnostmi (letní termíny).
10. den: snídaně, volný den na pláži nebo se můžete zúčastnit kurzu vaření srílanských specialit.
11. - 12. den: snídaně, poslední nákupy, koupání, odpoledne odjezd na letiště se zastávkou v buddhistickém chrámu v KALUTAŘE, kam můžete vstoupit a zúčastnit se tradičního obřadu (účast na obřadu je závislá na času obřadu a odletu do ČR), přílet do ČR.

Informace k ceně

Cena zahrnuje

  • zpáteční letenka Praha-Colombo vč. let. tax a poplatků v max. výši 23 000 Kč, místní doprava v rámci programu (minibusy, džípy, autobusy, tuk-tuky), lodní výlet po Madu Ganze, 9x ubytování v jednoduchém guesthousu se snídaní, vedoucí zájezdu, informační materiály

Cena nezahrnuje

  • ostatní strava, vstupné, bakšišné a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
  • 1lůžkový pokoj 3 900 Kč, vízum 1 400 Kč, kurz vaření 990 Kč, lodní výlet s pozorováním delfínů a velryb (vč. snídaně) 1 600 Kč, pojištění léčebných výloh v zahraničí vč. storna zájezdu do 35 000 Kč za 1 200 Kč, do 85 000 Kč za 1 950 Kč

Podobné zájezdy

Recenze

M
Monika M.    Branky, Česká republika
100%
Práci průvodce - flexibilita, ochota zařídit výlety nad rámec programu zájezdu (výlet vlakem, společné večeře, ...), skvělá domluva, byl pro nás kdykoliv k dispozici, ochota odpovídat na dotazy (co sám nevěděl, ochotně nám zjistil).
   
Klientský servis
   
Program zájezdu
   
Doprava
   
Ubytování a stravování
   
Hlavní průvodce
23. 03 2024
N
Miroslav N.    Žilina, SVK
100%
Zápory neboli viditeľné...
   
Klientský servis
   
Program zájezdu
   
Ubytování a stravování
   
Hlavní průvodce
22. 03 2024